You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

La Vie de Samuel Belet

Back

Život Samjuela Belea
Author Šarl-Ferdinan Rami / Charles-Ferdinand Ramuz
Subjects esejistika / lepa književnost
Series Odsjaji
Date 27.08.2013.
Format 21 x 14
Weight 360
Number of pages 331
Price 2000RSD / 19.05€
Binding Paperback
Letter Cyrilics
ISBN 978-86-7543-270-8
Translator Svetlana Stojanović

Šarl-Ferdinan Rami (Lozana 1878 – Puji 1947) je švajcarski pisac i pesnik, čiji se opus sastoji iz brojnih romana, eseja i pesama, u kojima se u prvi plan ističu ljudske nade i želje. U nameri da redefiniše roman kao takav, oprobao se i u drugim sferama umetnosti, poput slikarstva i filma.


Verovatno ne postoji knjiga koja vernije predstavlja Ramijev literarni žanr od romana Život Samjuela Belea. Čini se da je on, predstavljajući razvoj događaja, koji ide putem strasti i nasilja, te dovodi do veselja i duševnog mira, uspeo da prikaže čitavo bogatstvo ljudskog iskustva.

Za Ramijevog junaka, mladog švajcarskog seljaka, koga ljubav i ambicija otkidaju iz okoline i zavičaja, očaj nije lekcija neuspeha. Samjuel uprkos svemu veruje u ljubav, prijateljstvo i čistotu,  što je suština i ključna pouka ovog dela. Ova knjiga, kroz sve tri celine, ima specifičan ritam života koji pripoveda; jednostavan i pun život, čiji napor ima snagu zakona, ali i koji pozdravlja strast, čija je fatalnost takođe veliki zakon života čoveka. Greške Samjuela Belea su, kao i njegove vrline, rođene iz dubine njega samog; obe krajnosti su njegov potpuni izraz. Iz takvog misaonog sveta izvire čudesna ravnoteža jedne od najljudskijih priča koja potiče iz Ramijevog pera, a koju nam Samjuel Bele saopštava.


„Živeo sam, i to je bilo sve, Ima ljudi koji kroz život prolaze pravo, kao pastiri iz Biblije kada je zvezda zablistala na nebu; nijedan potez ne načine, a da nisu potpuno svesni zbog čega, nijedna njihova reč ne ostane bez odjeka; unapred su izmerili put koji treba da pređu i podelili na etape. Ali takve ljude srećemo samo u knjigama, jer treba ugoditi čitaocu. Čitalac mora odmah shvatiti o kakvom je čoveku reč“.

 

Šarl-Ferdinan Rami


Table of contents         Add to cart 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića