Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Живот Самјуела Белеа

Натраг

La Vie de Samuel Belet
Аутор Шарл-Фердинан Рами / Charles-Ferdinand Ramuz
Област есејистика / лепа књижевност
Библиотека Одсјаји
Датум објављивања 27.08.2013.
Формат 21 x 14
Тежина 360
Број страна 331
Цена 2000дин / 19.05€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-270-8
Преводилац Svetlana Stojanović

Шарл-Фердинан Рами (Лозана 1878 – Пуји 1947) је швајцарски писац и песник, чији се опус састоји из бројних романа, есеја и песама, у којима се у први план истичу људске наде и жеље. У намери да редефинише роман као такав, опробао се и у другим сферама уметности, попут сликарства и филма.


Вероватно не постоји књига која верније представља Рамијев литерарни жанр од романа Живот Самјуела Белеа . Чини се да је он, представљајући развој догађаја, који иде путем страсти и насиља, те доводи до весеља и душевног мира, успео да прикаже читаво богатство људског искуства.

За Рамијевог јунака, младог швајцарског сељака, кога љубав и амбиција откидају из околине и завичаја, очај није лекција неуспеха. Самјуел упркос свему верује у љубав, пријатељство и чистоту,  што је суштина и кључна поука овог дела. Ова књига, кроз све три целине, има специфичан ритам живота који приповеда; једноставан и пун живот, чији напор има снагу закона, али и који поздравља страст, чија је фаталност такође велики закон живота човека. Грешке Самјуела Белеа су, као и његове врлине, рођене из дубине њега самог; обе крајности су његов потпуни израз. Из таквог мисаоног света извире чудесна равнотежа једне од најљудскијих прича која потиче из Рамијевог пера, а коју нам Самјуел Беле саопштава.


„Живео сам, и то је било све, Има људи који кроз живот пролазе право, као пастири из Библије када је звезда заблистала на небу; ниједан потез не начине, а да нису потпуно свесни због чега, ниједна њихова реч не остане без одјека; унапред су измерили пут који треба да пређу и поделили на етапе. Али такве људе срећемо само у књигама, јер треба угодити читаоцу. Читалац мора одмах схватити о каквом је човеку реч“.

 

Шарл-Фердинан Рами


Садржај         Додај у корпу 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića