Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Хенрик Ибсен. Човек

Натраг

Henrik Ibsen. Mennesket
Аутор Фигуеиредо, Иво де / Figueiredo, Ivo de
Област биографија
Библиотека Велике биографије
Датум објављивања 12.05.2008.
Формат 23 x 15
Тежина 666
Број страна 485
Цена 3000дин / 28.57€
Повез Тврди
Писмо Латиница
ИСБН 978-86-7543-158-9
Преводилац Marija P. Ćorić

Човек је назив првог тома прве свеобухватне биографије Хенрика Ибзена, у којој се аутор и књижевно и историјски бави Ибзеновим животом и делом.

Де Фигуеиредо приказује како је Ибзена, као човека, привукао ауторитаризам, те како је био искључив у својим судовима над другима и одупирао се идејама једнакости и људских права које су чиниле основу за демократије у развоју у Европи. А ипак је, као уметник, покренуо дискусију о индивидуалној слободи и одговорности савременог појединца, и у складу с тим неговао слику о себи.

Де Фигуеиредова биографија задире дубоко у познате изворе и показује како су митови о Ибзену сами створили сопствену стварност, те како је Ибзен-човек стопљен са маском Ибзена, и тешко се могу раздвојити. Док друге биографије покушавају да покажу како уметник ствара уметност, ова књига открива како је, у Ибзеновом случају, уметност обликовала уметника. 

“Човек и дело су два самостална историјска субјекта, али ћу се на тачке спајања које се фактички дају открити, усредсредити, наравно, жељно и незадрживо. Једна биографија никад не може рећи све, већ само нешто, и, у најбољем случају, много. Ово је мој допринос.”

Иво де Фигуеиредо


Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića