You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

Henrik Ibsen. Mennesket

Back

Henrik Ibsen. Čovek
Author Figueiredo, Ivo de / Figueiredo, Ivo de
Subjects biografija
Series Velike biografije
Date 12.05.2008.
Format 23 x 15
Weight 666
Number of pages 485
Price 3000RSD / 28.57€
Binding Hardcover
Letter Latin
ISBN 978-86-7543-158-9
Translator Marija P. Ćorić

Čovek je naziv prvog toma prve sveobuhvatne biografije Henrika Ibzena, u kojoj se autor i književno i istorijski bavi Ibzenovim životom i delom.

De Figueiredo prikazuje kako je Ibzena, kao čoveka, privukao autoritarizam, te kako je bio isključiv u svojim sudovima nad drugima i odupirao se idejama jednakosti i ljudskih prava koje su činile osnovu za demokratije u razvoju u Evropi. A ipak je, kao umetnik, pokrenuo diskusiju o individualnoj slobodi i odgovornosti savremenog pojedinca, i u skladu s tim negovao sliku o sebi.

De Figueiredova biografija zadire duboko u poznate izvore i pokazuje kako su mitovi o Ibzenu sami stvorili sopstvenu stvarnost, te kako je Ibzen-čovek stopljen sa maskom Ibzena, i teško se mogu razdvojiti. Dok druge biografije pokušavaju da pokažu kako umetnik stvara umetnost, ova knjiga otkriva kako je, u Ibzenovom slučaju, umetnost oblikovala umetnika. 

“Čovek i delo su dva samostalna istorijska subjekta, ali ću se na tačke spajanja koje se faktički daju otkriti, usredsrediti, naravno, željno i nezadrživo. Jedna biografija nikad ne može reći sve, već samo nešto, i, u najboljem slučaju, mnogo. Ovo je moj doprinos.”

Ivo de Figueiredo


Add to cart


Written by the same author: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića