Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Skerletna luda

Natrag

Autor Blagojević, Boba
Oblast esejistika / lepa književnost
Biblioteka Boba Blagojević
Datum objavljivanja 29.10.2002.
Format 21 x 13
Težina 1438
Broj strana 403
Cena 3000din / 28.57€
Povez Tvrdi
Pismo Ćirilica
ISBN 86-81459-46-5
Priređivač Predrag Bajčetić

Roman Skerletna luda, prva kniga koja se zove i druga knjiga predstavlja drugu knjigu iz edicije Sabranih dela Bobe Blagojević. U pitanju je jedini roman koji je objavljen za života autorke, i to dvadeset godina nakon njene prve knjige, zbirke priča Sve zveri što su s tobom. Kao i prvu knjigu, i ovu je kritika prihvatila izuzetno afirmativno, i našla se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine. Članovi žirija u obrazloženju su naveli da je reč o „prefinjenoj psihološkoj prozi“ (Pavle Zorić), „ozbiljnom psihološkom romanu“, „intrigantnom“ i „stilski besprekornom“ (Vasa Pavković), kao i da je u pitanju „visoko kultivisana proza“ i nesumnjivo „literarni prevrat“ (Slavko Gordić).

U dnevničkim zabeleškama koja prate ovo izdanje knjige, otkrivamo autorkina promišljanja o samom postupku pisanja romana, koja su pratila nastajanje ovog dela.

„Skerletna luda je obračun sa vremenom, prošlim ali i sadašnjim. Knjiga se bavi trajnim posledicama ideologije, lažnog mišljenja koje se u času poraza prerušava u bilo kakvu odoru, pa i lude, i pokušava da promeni boju svoje zastave.“

„Iskustvo romana razumeti kao roman. Ono što radim, pišem, delo samo razume, a ne ja. Ja sam samo neophodni svedok.“.

Boba Blagojević


Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića