Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Putnica

Natrag

Autor Blagojević, Boba
Oblast esejistika / lepa književnost
Biblioteka Boba Blagojević
Datum objavljivanja 22.10.2002.
Format 21 x 13
Težina 1438
Broj strana 385
Cena 2000din / 19.05€
Povez Tvrdi
Pismo Ćirilica
ISBN 86-81459-43-0
Priređivač Predrag Bajčetić

Roman „Putnica – dva detinjstva“ objavljen je posthumno, kao treća knjiga Sabranih dela Bobe Blagojević.

U pitanju je autobiografski roman, propraćen autorkinim zapisima, opaskama i sećanjima, kao i fotografijama koje potkrepljuju njeno „putovanje“.

„Putnica, stvarana kao roman, prepliće se sa sudbinom pisca, manje kao sećanje a više kao ispovest: otkrovenje svirepe prošlosti, tegoba nasleđa imena mrtvih i njihovog glasa, svest o putovanju kao umiranju, čežnja za lepotom večnog života.“


Boba Blagojević


Zar sam to ja? U bunilu, sasvim kao da je san, posmatram brod kojim ću putovati. Neće to trajati dugo, ali ja se plašim putovanja. Sprema se nevreme nad Kanalom, užasni crni oblaci. Ogromni talasi, tamno sivi, udaraju o dokove. Na obali sam i ne znam gde da se sklonim. Veliku dizalicu kao da ruši nalet vetra, a veliki, veliki talas kao da potapa brod. Pomišljam da se sklonim sa obale, u crkvu (i već sam tamo), ali njeni zidovi podrhtavaju, kupola se nadima kao riblji mehur. I iznenada, nevreme prolazi a da nisam ni primetila, i meni je žao što je tako brzo prošlo. Na dokovima sluzava morska trava, uginula riba, komad daske, a oblaci se mirno spuštaju na uzburkano more, sad već svetlucavi kao magla.


Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića