Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Sve zveri što su s tobom

Natrag

Autor Blagojević, Boba
Oblast esejistika / lepa književnost
Biblioteka Boba Blagojević
Datum objavljivanja 29.10.2002.
Format 21 x 13
Težina 1438
Broj strana 156
Cena 2000din / 19.05€
Povez Tvrdi
Pismo Ćirilica
ISBN 86-81459-42-2
Priređivač Predrag Bajčetić

Zbirka priča „Sve zveri što su s tobom“ je prva knjiga Bobe Blagojević, čija je pojava bila obeležena izuzetno afirmativnom reakcijom kritike. Za ovu knjigu 1975. dobila je Nolitovu nagradu, ali je za života napisala još samo roman "Skerletna luda", sa kojim je ušla u najuži izbor za Ninovu nagradu. Treća knjiga koja čini ovu ediciju njenih sabranih dela, roman "Putnica", objavljena je posthumno.


Naslov zbirke potiče iz knjige Postanja:  Sve zvjeri što su s tobom od svakoga tijela, ptice i stoku i što god gmiže po zemlji, izvedi sa sobom, neka se raziđu po zemlji, i neka se plode i množe na zemlji. Ovim biblijskim citatom osam priča koje čine ovu zbirku povezano je u celinu, a njihovi naslovi: Puž, Ovca, Veverica, Lisica, Bubašvaba, Pas, Mačka i Crv, predstavljaju psihološke projekcije, odnosno predmet poistovećivanja ili transformacije glavnih junaka.


Pripovetke odišu atmosferom porodičnog doma iz XX veka, baveći se disharmoničnim odnosima njegovih članova. Tu nemogućnost da izađu iz destruktivne ili represivne stvarnosti, da izađu iz uloge žrtve koja im je dodeljena u porodičnoj psiho-drami, junaci prevazilaze preobražajem – fizički ili duhovno, odnosno poistovećivanjem sa jednom od naslovnih „zveri“. Likovi i svojim ponašanjem i izgledom asociraju na određenu životinju i pre nego što se u nju transformišu, stoga se i fantastika u ovim pričama ogleda upravo u toj nedoumici da li je do preobražaja zaista i došlo.


Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića