Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Граматика српског језика за странце

Натраг

Аутор Мразовић, Павица
Област лингвистика / књижевност
Библиотека Синтезе
Датум објављивања 20.10.2009.
Формат 24 x 16
Тежина 1238
Број страна 815
Цена 4000дин / 38.1€
Повез Тврди
Писмо Латиница
ИСБН 978-86-7543-187-9

Проф. др Павица Мразовић, врхунски и светски признати лингвиста и педагог, написала је Граматику српског језика за странце на основу богатог искуства и најновијих научних, стручних и педагошких достигнућа, као и сазнања савремене науке о језику и методике о изучавању српског језика.

 

Како је ова граматика, по мишљењу академика Милке Ивић, тако изванредна,  једноставна и свеобухватна, могу је користити сви они који проучавају српски језик. У књизи се, између осталих, обрађују следеће граматичке области:

Фонетски и фонолошки систем српског језика

Прозодијски систем

Гласовне промене

Писмо (графија) српског језика

Глаголи

Правопис

Непромењиве речи

Речи са деклинацијом

 

...

 

Не мање важан разлог за ново издање ове граматике везан је за постојеће \"растакање\" српскохрватског језика који се на плану новонасталих држава (Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе) данас јавља као босански, хрватски и српски. Због тога је измењен и наслов граматике, а у њој је изостављено указивање на некадашњу западну варијанту српско-хрватског језика, које се ту и тамо јављало у првом издању. Пошто се \"интерно у српском језику\" готово ништа није изменило, није ни потребно у том погледу било шта мењати, јер се у граматици полази од лингвистичког критеријума. Да се тако чини и на славистичким катедрама у свету када се описује некадашњи српско-хрватски језик, сведоче две не тако давно издате граматике у којима се у истој књиги описује српски и хрватски језик (Б. Кунзман-Муллерм, 1994), односно босански, хрватски и српски (Л. Лашкова, 2001). У односу на прво издање ипак је било неопходно понешто изменити, односно допунити. Пре свега, на основу добронамерне сугестије једног од приказивача, у великој мери је разрађен глаголски вид - аспект - који је за странце одувек представљао посебан проблем при усвајању не само српског већ и других словенских језика. - П. Мразовић


Садржај         Додај у корпу 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića