Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Gramatika srpskog jezika za strance

Natrag

Autor Mrazović, Pavica
Oblast lingvistika / književnost
Biblioteka Sinteze
Datum objavljivanja 20.10.2009.
Format 24 x 16
Težina 1238
Broj strana 815
Cena 4000din / 38.1€
Povez Tvrdi
Pismo Latinica
ISBN 978-86-7543-187-9

Prof. dr Pavica Mrazović, vrhunski i svetski priznati lingvista i pedagog, napisala je Gramatiku srpskog jezika za strance na osnovu bogatog iskustva i najnovijih naučnih, stručnih i pedagoških dostignuća, kao i saznanja savremene nauke o jeziku i metodike o izučavanju srpskog jezika.

 

Kako je ova gramatika, po mišljenju akademika Milke Ivić, tako izvanredna,  jednostavna i sveobuhvatna, mogu je koristiti svi oni koji proučavaju srpski jezik. U knjizi se, između ostalih, obrađuju sledeće gramatičke oblasti:

Fonetski i fonološki sistem srpskog jezika

Prozodijski sistem

Glasovne promene

Pismo (grafija) srpskog jezika

Glagoli

Pravopis

Nepromenjive reči

Reči sa deklinacijom

 

...

 

Ne manje važan razlog za novo izdanje ove gramatike vezan je za postojeće "rastakanje" srpskohrvatskog jezika koji se na planu novonastalih država (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore) danas javlja kao bosanski, hrvatski i srpski. Zbog toga je izmenjen i naslov gramatike, a u njoj je izostavljeno ukazivanje na nekadašnju zapadnu varijantu srpsko-hrvatskog jezika, koje se tu i tamo javljalo u prvom izdanju. Pošto se "interno u srpskom jeziku" gotovo ništa nije izmenilo, nije ni potrebno u tom pogledu bilo šta menjati, jer se u gramatici polazi od lingvističkog kriterijuma. Da se tako čini i na slavističkim katedrama u svetu kada se opisuje nekadašnji srpsko-hrvatski jezik, svedoče dve ne tako davno izdate gramatike u kojima se u istoj knjigi opisuje srpski i hrvatski jezik (B. Kunzman-Mullerm, 1994), odnosno bosanski, hrvatski i srpski (L. Laškova, 2001). U odnosu na prvo izdanje ipak je bilo neophodno ponešto izmeniti, odnosno dopuniti. Pre svega, na osnovu dobronamerne sugestije jednog od prikazivača, u velikoj meri je razrađen glagolski vid - aspekt - koji je za strance oduvek predstavljao poseban problem pri usvajanju ne samo srpskog već i drugih slovenskih jezika. - P. Mrazović


Sadržaj         Dodaj u korpu 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića