Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Откривање слободе 1700-1780. Знамења разума

Натраг

Аутор Старобински, Жан / Starobinski, Jean
Област историја / историја културе
Библиотека Левијатан
Датум објављивања 04.01.2009.
Формат 23 x 15
Тежина 796
Број страна 380
Цена 3000дин / 28.57€
Повез Тврди
Писмо Латиница
ИСБН 978-86-7543-172-5
Преводилац Jelena Stakić

Жан Старобински (1920–2019), књижевни критичар, стручњак за културу XВИИИ века, усмерава своју пажњу и на област ликовне уметности и област филозофије мишљења током XВИИИ века, у доба европског просветитељства али и времена револуционарне кризе, у којем европска искуства попримају свој данашњи карактеристичан облик.

 

Проучавајући ликовну уметност и архитектуру XВИИИ века у Европи, Старобински настоји приказати уметничке стилове који су се смењивали на европској сцени XВИИИ века, почевши од барока и рококо стила, па све до почетка модерне уметности, која се почела развијати са Франциском де Гојом. Поред појединачних приказа разних уметничких праваца, као и опуса одређених уметника, Старобински детаљно пише и о посебним уметничким техникама и изразима, те говори о китњастом стилу, затим о техници пејзажа и портрета, па и о разним приступима подражавања природе.

 

У центру проучавања јесу француска и италијанска ликовна уметност и архитектура, као представници ужурбаних промена, како у историјском, тако и у уметничком смислу. Такође, занимљиви су текстови који говоре и о унутрашњем свету уметника, али и о друштвеној атмосфери, условима под којима је један уметник стварао.

 

Током XВИИИ века, много тога ће се променити, а пре свега, отвориће се пут ка модерном стилу у уметности. Са великом пажњом и посвећности детаљима, Старобински нас води на путовање кроз европску уметност XВИИИ века, доприносећи новом начину прегледа историје европске уметности.


Садржај         Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića