Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Грковић-Мејџор, Јасмина

Natrag

 

Јасмина Грковић-Мејџор рођена је 1959. Основну школу и гимназију завршила у Новом Саду. Дипломирала јужнословенске језике на Филозофском факултету у Новом Саду 1981, магистрирала 1984, докторирала 1990.
Редовни професор на Одсеку за српски језик и лингвистику Филозофског факултета у Новом Саду. На основним студијама предаје Старословенски језик, Српскословенски језик и Упоредну граматику словенских језика, на постдипломским Историјску синтаксу и Историјску лексикологију. Гостујући професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци.
Добитник награде Фонда Александар Белић при САНУ за најбољу објављену књигу из области науке о језику у 1994. години (за младе научне ствараоце), као и Повеље одбора за обиљежавање петстоте годишњице прве ћириличке штампарије на словенском југу САНУ, исте године. Члан Старословенског одбора САНУ и Одбора одељења за књижевност и језик Матице српске. Члан редакције часописа Зборник Матице српске за филологију и лингвистику и часописа Прилози проучавању језика. Руководилац пројекта Историја српског језика (2002-) који финансира Министарство науке и заштите животне средине Републике Србије. Боравила на студијским усавршавањима на Државном универзитету Охаја, САД, и у Институту за славистику Бечког универзитета. Учествовала на бројним научним скуповима у земљи и иностранству (Колумбус, Краков, Москва, Охрид, Софија итд.).

Књиге: Језик Псалтира из штампарије Црнојевића (1993), Списи Димитрија Кантакузина и Бладислава Граматика (1993), Ђурађ Црнојевић, јеромонах Макарије, Октоих првогласник, И-ИИ (1996), Питања из старословенске синтаксе и лексике (2001).Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića