Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Ризичне породице и адолесценција

Натраг

Аутор Ђукановић, Борислав
Област психологија
Библиотека Елементи
Датум објављивања 08.09.2022.
Формат 18 x
Тежина 194
Број страна 242
Цена 1500дин / 14.29€
Повез Меки
Писмо Латиница
ИСБН 978-86-7543-424-5

Адолесценција је најтурбулентнији период у развоју личности, пун искушења и изазова за адолесценте, а ништа мање и за родитеље. Излази из адолесцентне кризе посебно су сложени и тешки у друштвима  у којима  хронична друштвено- економска криза траје деценијама.

Зато су аутори спровели једно опсежно истраживање на близу 4000 адолесцената (са наших простора) да би испитали како адолесценти, који су често критичнији и објективнији информатори о породичним  односима и сукобима него сами родитељи, процјењују породичне односе, односе међу родитељима, односе између адолесцената (адолесценткиња) и њихових очева и мајки. Најзад, детаљно смо испитали како адолесценти/адолесценткиње одсликавају властита психолошка преживљавња током  адолесценције у породици  и ван ње.

Анализирани су различити стилови васпитања, каои начини и путеви разрешења сукоба у различитим адолесцентним фазама, јер је анализа тих путева од највећег значаја у индивидуалном и групном раду са породицама суоченим са јаким адолесцентним кризама, што је и најважнији циљ ове књиге. Управо зато настојали смо да ову сложену психолошку проблематку приближимо сваком просечно образованом читаоцу као и сваком ко се бави образовањем и васпитањем ученика, који ће на основу пажљивог читања ове књиге моћи да препозна када и у које време адолесцентне кризе треба затражити помоћ.

Наравно, богатим, прецизним информацијама  она ће бити и од велике помоћи свим професионалним кадровима, као водич за препознавање посебних психопатолошких и социопатолошких појава са којима се родитељи и адолесценти суочавају током адолесцентне кризе.

На крају, пажњу смо посветили како су се породице психосоцијално прилагођавале на пандемију  Цовида 19 и дошли смо до веома занимљивих и сасвим неочекиваних резултата.

 

Аутори


Садржај         Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića