Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Ciceron, Marko Tulije

Natrag

Ciceronis, Marcus Tulli

 

Marko Tulije Ciceron (lat. Marcus Tullius Cicero; 3. januar 106. — 7. decembar 43. p. n. e.) je bio rimski državnik, književnik i besednik.

U Atini Ciceron, koji je već 88. p. n. e. slušao u Rimu akademičara Filona iz Larise, odlazi sada na predavanja akademičara Antioha iz Askalona. Iz filozofske škole prelazi u retorsku, iz Atine na Rod gde sluša slavnog profesora besedništva Milona. Vraća u Rim i započinje stvarno svoju karijeru, sa dvadeset i devet godina - veoma kasno za rimske prilike, ali još uvek na vreme da svaki javni položaj stekne suo anno, u najnižoj određenoj godini života.

Ciceron prevazilazi obrazovanjem rimske političare i aristokrate prvog reda. Ali pored sveg zanimanja za teorijska pitanja i naučnu problematiku, Ciceron je Rimljanin, stran dubokoj i upornoj potrazi za istinom i saznanjima koja odlikuje stare grčke filozofe, dajući pravac i sadržinu celom njihovom životu. Bio je takmac uglednih Rimljana za koje je besedništvo bilo oruđe političke borbe, a filozofija i književnost ukras i razonoda kultivisanog domaćeg života.Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića