Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Matijević, Vladan

Natrag

 

Vladan Matijević (rođen 16. novembra 1962 u Čačku) je srpski književnik.

Matijević je rođen 16. novembra 1962. godine u Čačku. Po zanimanju je inženjer tehnologije. Počeo je sa pisanjem poezije, prve njegove pesme izlazile su u časopisima već početkom 1980-tih, a 1982. je objavio prvu knjigu pesama, kojom nije bio naročito zadovoljan, ali ga je ipak podstakla da nastavi da piše.

Početkom 1990-tih ponovo počinje da šalje pesme časopisima, a 1991. godine osvaja prvu nagradu na konkursu za najbolji ciklus mladih pesnika u Zaječaru. Ovo je podrazumevalo i štampanje zbirke Ne remeteći rasulo. Ovo je, po Matijeviću, bio prelomni trenutak u njegovom životu i tada počinje da piše i prozu.

Kratak roman Van kontrole (napisan 1993.) objavljen je u časopisu Dečje novine iz Gornjeg Milanovca 1995. godine. Roman R.C. Neminovno izašao je u izdanju Rada iz Beograda, a njime je privukao pažnju kritičara.

Zbirka pesama Samosvođenje izašla je 1999. godine. Takođe, 1999. godine je dobio prvu nagradu na konkursu »Milutin Uskoković« za priču Proleća Filipa Kukavice.

Prilično mrtvi je bila njegova prva knjiga pripovedaka, objavljena 2000. godine u izdanju Narodne knjige, a za nju je dobio Andrićevu nagradu za najbolju pripovedačku knjigu godine.

Roman Pisac izdaleka je započet 1999. godine na Badnji dan, a završen je tek u septembru 2003. Za ovaj roman, Matijević je dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine.Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića