Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Man, Tomas

Natrag

Mann, Thomas

 

Tomas Man (nem. Thomas Mann) (6. jun 1875—12. avgust 1955. Cirih), jedan od najvećih nemačkih pisaca svih vremena, rodio se u Libeku u trgovačkoj porodici, kao drugo dete. On i brat mu Hajnrih dobiće još jednog brata i dve sestre. U detinjstvu nije mnogo obećavao, jer je u osnovnoj školi ponavljao dva razreda. No, već kao devetnaestogodišnjak, 1894. godine, objavljuje prvu pripovetku, pokazujući tako svoj umetnički dar, koji je, kako je sam govorio, nasledio od majke brazilke, portugalsko-kreolske krvi. Man je brzo shvatio da je pisanje njegovo pravo zanimanje pa će posle prve zbirke pripovedaka Mali gospodin Fridman (1896) već 1901. objaviti prvi tom romana Budenbrokovi, koji je jedno od njegovih najznačajnijih dela, inspirisano istorijom piščeve porodice.

Početkom 20. veka Man se nastanjuje u Minhenu, a 1904. ženi se Katjom Pringshajm, ušavši tako u jednu od najuglednijih minhenskih porodica. Njegova književna slava vrtoglavo raste, sve do Prvog svetskog rata, tokom kojeg Man podržava nemački nacionalizam. Posle rata vraća se peru, da bi 1924. objavio Čarobni breg, a 1929. dobio Nobelovu nagradu "za svoj veliki roman Budenbrokovi koji je postao prepoznatljiv kao jedno od klasičnih dela savremene književnosti".

Drugi svetski rat ispisaće novo poglavlje u životu Tomasa Mana. Predosetivši strahote nacizma on već 1933. zauvek napušta Nemačku. Pet godina živi u Švajcarskoj, a zatim u Americi. U Švajcarsku se vraća 1952. i u njoj ostaje do kraja života.

Tomas Man je bio veoma kompleksan stvaralac, pravi pisac mislilac. Sem pomenutih dela i pripovedaka Tonio Kreger (1903) i Smrt u Veneciji (1912), Tomas Man je zadužio svetsku književnost sa još nekoliko izuzetnih ostvarenja, pre svega romanima Kraljevsko visočanstvo (1908), Lota u Bajmaru (1939), Josif i njegova braća (1933-1943), Doktor Faustus (1947), Varalica Feliks Krul (1954)...Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića