Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Hiljadita godina

Natrag

L’Аn Mil
Autor Dibi, Žorž / Duby, Georges
Oblast istorija / istorija kulture
Biblioteka Elementi
Datum objavljivanja 29.11.2018.
Format 18 x 11.5
Težina 222
Broj strana 290
Cena 1500din / 14.29€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
ISBN 978-86-7543-340-8
Prevodilac Vera Pavlović

Knjiga ovog velikog francuskog medijevaliste stavlja na njihovo pravo mesto pretpostavke o mračnjaštvu visokog srednjeg veka. Ova studija predstavlja svojevrsni opis straha hiljadite godine, "tog mračnog, pokornog doba, izvora svih starinskih praznoverica". Strah koji se javlja za vreme hiljadite godine nije neopravdan, jer je sama godina tek početak velikih stradanja u srednjem veku. Reformom crkve i širenjem vere polako se priprema i sveti rat.

 

Izvori za proučavanje nisu uvek relevantni, s obzirom na to da je hrišćanstvo težilo da sakralizuje istoriju, te je svekolika pisana kultura uvedena u strogo crkvene okvire. Takođe, jedina književnost pisana je na latinskom, u tesnoj vezi sa obrazovnim ustanovama, a "autoriteti" čuvani u bibliotekama govore samo o životima kraljeva, pa i književnost nije dobro polazište za proučavanje svakodnevnog života srednjeg veka.

 

Između slabo obrazovanog društva i rata koji se sprema ostaje prostor za natprirodno, te se hiljadita godina vezuje za mistično, za obmane, za razne poremećaje - znake veoma bliske opasnosti.


Sadržaj         Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića