You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

L’Аn Mil

Back

Hiljadita godina
Author Dibi, Žorž / Duby, Georges
Subjects istorija / istorija kulture
Series Elementi
Date 29.11.2018.
Format 18 x 11.5
Weight 222
Number of pages 290
Price 1500RSD / 14.29€
Binding Paperback
Letter Cyrilics
ISBN 978-86-7543-340-8
Translator Vera Pavlović

Knjiga ovog velikog francuskog medijevaliste stavlja na njihovo pravo mesto pretpostavke o mračnjaštvu visokog srednjeg veka. Ova studija predstavlja svojevrsni opis straha hiljadite godine, "tog mračnog, pokornog doba, izvora svih starinskih praznoverica". Strah koji se javlja za vreme hiljadite godine nije neopravdan, jer je sama godina tek početak velikih stradanja u srednjem veku. Reformom crkve i širenjem vere polako se priprema i sveti rat.

 

Izvori za proučavanje nisu uvek relevantni, s obzirom na to da je hrišćanstvo težilo da sakralizuje istoriju, te je svekolika pisana kultura uvedena u strogo crkvene okvire. Takođe, jedina književnost pisana je na latinskom, u tesnoj vezi sa obrazovnim ustanovama, a "autoriteti" čuvani u bibliotekama govore samo o životima kraljeva, pa i književnost nije dobro polazište za proučavanje svakodnevnog života srednjeg veka.

 

Između slabo obrazovanog društva i rata koji se sprema ostaje prostor za natprirodno, te se hiljadita godina vezuje za mistično, za obmane, za razne poremećaje - znake veoma bliske opasnosti.


Table of contents         Add to cart


Written by the same author: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića