You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

Занимательная Греция: Рассказы о древнегреческой культуре

Back

Zanimljiva Grčka
Author Gasparov, Mihail Leonovič / Гаспа́ров, Михаи́л Лео́нович
Subjects istorija / istorija kulture
Series Književnost, jezik, kultura
Date 17.03.2014.
Format 22.5 x 14
Weight 424
Number of pages 443
Price 3000RSD / 28.57€
Binding Paperback
Letter Cyrilics
ISBN 978-86-7543-278-4
Translator Radmila Mečanin

Knjiga Zanimljiva Grčka, ruskog akademika M. Gasparova, govori na popularan način o civilizacijskim temeljima grčke kulture objedinjujući znanja iz svih oblasti. Iz ove knjige detaljnije se može saznati ponešto o Homeru, umetnosti, pozorištu, Pitagori, Hipokratu, arhitekturi i istoriji, računanju vremena, geografiji, gimnastici, Olimpijskim igrama, pismenosti, Aleksandrijskoj biblioteci, aritmetici, instrumentima, medicini, filozofiji i mudrostima, istorijskim ličnostima (Aleksandar Makedonski)...


Knjiga prožeta mitovima, legendama i zanimljivim anegdotama iz grčke prošlosti, uvodi nas u pravi lavirint zanimljivih priča o nekadašnjoj vodećoj civilizaciji.

 

Istina je da su postojale slavne pobede Grka nad Persijancima, a zatim je Aleksandar Makedonski bajkovito brzo osvojio Istok. Istina je da su Spartanci bili nepobedivi ratnici, a Atinjani su bolje od drugih gradili mermerne hramove i stvarali tragedije za pozorište. Istina je da se u grčkom jeziku prvi put pojavila reč "filosofija", i da su se u Aleksandrijskoj biblioteci bavili gotovo svim onim naukama kojima se danas bavimo i mi. Ali, da je oko tih događaja bilo toliko uzgred ostvarenih predskazanja proročišta; da su svi junaci bili junačine bez straha i mane, a zlikovci – zlikovci do dna svoje crne duše; da su svi govori, koji su pri tome držani, bili tako pametni, kratki i skladni; da su sva divljaštva zemaljske prirode i ljudskih običaja, o kojima su slušali Stari Grci, bili zaista takvi – za to, naravno, ne može da se garantuje. Tu je mnogo izmišljotine.

M. Gasparov


Table of contents         Add to cart


Written by the same author: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića