Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Занимљива Грчка

Натраг

Занимательная Греция: Рассказы о древнегреческой культуре
Аутор Гаспаров, Михаил Леонович / Гаспа́ров, Михаи́л Лео́нович
Област историја / историја културе
Библиотека Књижевност, језик, култура
Датум објављивања 17.03.2014.
Формат 22.5 x 14
Тежина 424
Број страна 443
Цена 3000дин / 28.57€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-278-4
Преводилац Radmila Mečanin

Књига Занимљива Грчка , руског академика М. Гаспарова, говори на популаран начин о цивилизацијским темељима грчке културе обједињујући знања из свих области. Из ове књиге детаљније се може сазнати понешто о Хомеру, уметности, позоришту, Питагори, Хипократу, архитектури и историји, рачунању времена, географији, гимнастици, Олимпијским играма, писмености, Александријској библиотеци, аритметици, инструментима, медицини, филозофији и мудростима, историјским личностима (Александар Македонски)...


Књига прожета митовима, легендама и занимљивим анегдотама из грчке прошлости, уводи нас у прави лавиринт занимљивих прича о некадашњој водећој цивилизацији.

 

Истина је да су постојале славне победе Грка над Персијанцима, а затим је Александар Македонски бајковито брзо освојио Исток. Истина је да су Спартанци били непобедиви ратници, а Атињани су боље од других градили мермерне храмове и стварали трагедије за позориште. Истина је да се у грчком језику први пут појавила реч \"философија\", и да су се у Александријској библиотеци бавили готово свим оним наукама којима се данас бавимо и ми. Али, да је око тих догађаја било толико узгред остварених предсказања пророчишта; да су сви јунаци били јуначине без страха и мане, а зликовци – зликовци до дна своје црне душе; да су сви говори, који су при томе држани, били тако паметни, кратки и складни; да су сва дивљаштва земаљске природе и људских обичаја, о којима су слушали Стари Грци, били заиста такви – за то, наравно, не може да се гарантује. Ту је много измишљотине.

М. Гаспаров


Садржај         Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića