Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Beseda za Milona

Natrag

Oratio pro Milone
Autor Ciceron, Marko Tulije / Ciceronis, Marcus Tulli
Oblast istorija / istorija kulture
Biblioteka Argo
Datum objavljivanja 28.09.1998.
Format 20 x 13
Težina 342
Broj strana 256
Cena 1500din / 14.29€
Povez Tvrdi
Pismo Ćirilica
Prevodilac Vojin Nedeljković

Januara 52. godine pre Hrista, sukob dveju uličnih bandi na Apijevom drumu, nedaleko od Rima, uzdrmao je najmoćniju državu antičkog sveta. Suđenje Titu Aniju Milonu, vođi pobedničke bande, dovelo je i političku elitu i velegradsku gomilu do strasnog sučeljavanja kakvima je obilovala Republika na umoru. Milonov branilac Marko Tulije Ciceron, ometen nizom nepovoljnih okolnosti, ne uspeva da svoga branjenika spase osude i progonstva.

 

Nešto docnije, međutim, Ciceron je objavio doteranu i prerađenu Besedu za Milona - na koju je prognanik imao samo jetke primedbe, ali koju će već tadašnji a osobito potonji čitaoci doživeti kao vrhunsko delo i uzor sudskog govorništva. U isti mah, ta beseda spada u značajne izvore za istoriju pozne Republike.

 

Ovo uporedno izdanje latinskog teksta i srpskog prevoda Besede za Milona, opremljeno iscrpnim uvodnom studijom, komentarom i bibliografijom, namenjeno je ne samo stručnjacima već i širem krugu obrazovanih čitalaca - svima koji zažele da na ovom klasičnom primeru spoznaju kako se pojedinačne sudbine, ne uvek slavne niti značajne, prepliću u jednu veliku istoriju.


Dodaj u korpu 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića