Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Еразмо међу нама

Натраг

Erasme parmi nous
Аутор Алкен, Леон-Ернест / Halkin, Leon-Ernest
Област биографија
Библиотека Велике биографије
Датум објављивања 21.06.1994.
Формат 22.5 x 14
Тежина 464
Број страна 367
Цена 2500дин / 23.81€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
Преводилац Miodrag Radović

Леон-Ернест Алкен (1906-1998), историчар, проучавалац ренесансе и реформације, у књизи Еразмо међу нама настоји да разуме личност Еразма Ротердамског, „хуманисте и пацифисте, браниоца критичког хришћанства“, те да га објасни њим самим.

Савременик Колумба и Савонароле, Лутера и Раблеа, Еразмо је дете средњег века и један од оснивача модерног света. Овај Холанђанин, рођен у Ротердаму вероватно 1469. године, умро је у Базелу 1536. године, након што је живео у Паризу, Лувену, Лондону и Риму. Његова преписка, богата попут Волтерове, показује нам писца пуног полета, писца ерудиције и фантазије и сатире. Страствен када је реч о борби за слободу, он је увек бивао на страни прогоњених. Сложен и фасцинантан лик који је увек и свуда одговарао изазову, Еразмо Ротердамски, и данас се чини запањујуц́е модерним.

Значај Алкеновог дела огледа се у тежњи да кроз Еразмово дело буде осветљен његов интелектуални и духовни пут, као и у намери да понуди објашњења бројних неразјашњених места у оквииру Еразмове биографије. Алкеново свеобухватно сагледавање ове интригантне личности, аутора чувене „Похвале лудости“  и „Цоллоqуиа“, читаоцима доноси „књигу добре воље широм отворену за историју идеја и историју менталитета“.


Додај у корпу 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića