Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Erazmo među nama

Natrag

Erasme parmi nous
Autor Alken, Leon-Ernest / Halkin, Leon-Ernest
Oblast biografija
Biblioteka Velike biografije
Datum objavljivanja 21.06.1994.
Format 22.5 x 14
Težina 464
Broj strana 367
Cena 2500din / 23.81€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
Prevodilac Miodrag Radović

Leon-Ernest Alken (1906-1998), istoričar, proučavalac renesanse i reformacije, u knjizi Erazmo među nama nastoji da razume ličnost Erazma Roterdamskog, „humaniste i pacifiste, branioca kritičkog hrišćanstva“, te da ga objasni njim samim.

Savremenik Kolumba i Savonarole, Lutera i Rablea, Erazmo je dete srednjeg veka i jedan od osnivača modernog sveta. Ovaj Holanđanin, rođen u Roterdamu verovatno 1469. godine, umro je u Bazelu 1536. godine, nakon što je živeo u Parizu, Luvenu, Londonu i Rimu. Njegova prepiska, bogata poput Volterove, pokazuje nam pisca punog poleta, pisca erudicije i fantazije i satire. Strastven kada je reč o borbi za slobodu, on je uvek bivao na strani progonjenih. Složen i fascinantan lik koji je uvek i svuda odgovarao izazovu, Erazmo Roterdamski, i danas se čini zapanjujuće modernim.

Značaj Alkenovog dela ogleda se u težnji da kroz Erazmovo delo bude osvetljen njegov intelektualni i duhovni put, kao i u nameri da ponudi objašnjenja brojnih nerazjašnjenih mesta u okviiru Erazmove biografije. Alkenovo sveobuhvatno sagledavanje ove intrigantne ličnosti, autora čuvene „Pohvale ludosti“  i „Colloquia“, čitaocima donosi „knjigu dobre volje širom otvorenu za istoriju ideja i istoriju mentaliteta“.


Dodaj u korpu 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića