Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Religija Turaka i Mongola

Natrag

La religion des Turcs et des Mongols
Autor Ru, Žan-Pol / Roux, Jean-Paul
Oblast istorija / istorija kulture
Biblioteka Istorijska
Datum objavljivanja 28.11.2002.
Format 20 x 14
Težina 402
Broj strana 379
Cena 2500din / 23.81€
Povez Meki
Pismo Latinica
ISBN 86-7543-050-7
Prevodilac Mirjana Perić Marjanov

Sa istorijske strane, u ovoj knjizi prikazuju se tursko-mongolske religijske ideje, a posebno, i islamizacija Turaka. S druge strane, detaljno se opisuje i tursko-mongolski šamanizam, te srednjovekovni šamanizam Mongola. Šamanizam predstavlja poseban duh Turaka i Mongola. Bez značajnije pisane doktrine, pobornici altajskog i sibirskog šamanizma uspeli su sačuvati svoju veru do modernih vremena, iako su se zanimali za sve usputne religije.


U ovoj detaljnoj studiji obuhvaćeni su različiti izvori, mišljenja, rasprave, analize - istraživanja se odnose na kosmobiologiju, pojam inkarnacije, obred očišćenja vatrom, obred žrtvovanja, obred pogreba... Žan-Pol Ru stvorio je svojevrsnu sintezu velikih mitova i svakodnevnog duhovnog života. Ta sinteza obuhvata sve sadašnje obrede i običaje u religiji Turaka i Mongola.

 

Sam autor smatra da su upravo ova dva naroda zaslužna za kulturni razvoj čitavog prostora Evroazije:

 

...šamanističko poimanje stvari, odnosno ljudi s nižim oblicima života i kult nešto su sasvim drugo, što ide daleko dalje i što bi se moglo nazvati posebnim duhom Turaka i Mongola. Jer, ne treba smetnuti s uma da su ti ljudi, koji su se rađali, kretali i delovali na obodu razvijenih civilizacija, više puta odigrali presudnu ulogu u političkoj i kulturnoj istoriji Evroazije, razarajući je i ponovo izgrađujući, isporučujući joj kraljeve i svežu životnu snagu koju su crpili iz svojih divljih zabiti.


Dodaj u korpu 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića