Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Torkvemada i inkvizitori

Natrag

Torquemada and the Inquisitors
Autor Edvards, Džon / Edwards, John
Oblast istorija / istorija kulture
Biblioteka Istorijska
Datum objavljivanja 16.04.2009.
Format 20 x 14
Težina 300
Broj strana 244
Cena 1500din / 14.29€
Povez Tvrdi
Pismo Latinica
ISBN 978-86-7543-175-6
Prevodilac Sreten Stojanović

Ova studija ima za cilj, kako sam Edvards kaže, da "prodre" u ličnost onih koji su se nalazili na čelu inkvizicije u Španiji, a ne samo da prikaže puke istorijske činjenice o minulim događajima. Postavlja se pitanje, dakle, ko na sebe može preuzeti obavezu da istražuje kako intimni tako i javni verski život. Jedna stvar je ipak zapanjujuća svakome ko proučava ličnosti vodećih inkvizitora između XV i XIX veka, a to je da su se velike figure inkvizicije pojavljivale samo u ranijim vremenima. Kasniji inkvizitori bili su pre pravnici nego teolozi, pre birokrate nego ideolozi, iako ovo nije zaustavilo uspostavljanje inkvizicije za umetnost i književnost.

 

Pojam izopštavanja i kažnjavanja vernika kao fenomen jedna je od centralnih tema ove studije, a sa njim i proučavanje ideološke osnove ustanova i organizacije progona jeresi od XV do XIX veka u Španiji.

 

Namera autora nije samo prikaz "bezdušnih birokrata", već i pronalaženje razloga za razumevanje njihovih postupaka. Priča počinje sa jednim od prvih inkvizitora, Tomasa de Torkvemade, sa kojim počinje istorija jedne nove Španije.


Sadržaj         Dodaj u korpu 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića