You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

Le Chamanisme et les techniques archaiques de l’e

Back

Šamanizam i arhajske tehnike ekstaze
Author Elijade, Mirče / Eliade, Mircea
Subjects antropologija
Series Theoria
Date 29.11.1990.
Format 22.5 x 14
Weight 470
Number of pages 365
Price 3000RSD / 28.57€
Binding Paperback
Letter Latin
ISBN 86-7543-010-8
Translator Zoran Stojanović

U ovoj studiji pojava šamanizma predstavljena je iz perspektive opšte istorije religija. Naravno, nije isključen ni sociološki niti psihološki pristup. Istorijska podloga tu je da sintetizuje sva posebna istraživanja. Autor se ne oslanja na proučavanje samo jedne struje šamanizma, već istražuje više njih: sibirski, severnoamerički, južnoamerički, indonezijski, okeanijski... Takođe, piše i o arhajskim tehnikama ekstaze i magiji.

 

U predgovoru za ovu studiju, pod naslovom U svetu arhajskog čoveka, Zoran Stojanović na najsažetiji način opisuje pojam šamanizma:

 

Šamanizam se temelji na psihofizičkom dualizmu, na shvatanju da duša može za izvesno vreme da napusti telo a da se to ne odrazi fatalno na ljudsku jedinku. S druge strane, šamanizam podrazumeva rascep u krilu svetoga, što znači, uz dobre, pojavu i zlih duhova a time i potrebu da se zajednica zaštiti od njih. Šaman je taj koji kroz vrlo složenu i tešku inicijaciju stiče dar i veštinu, dovoljno efikasnu, da zajednicu kojoj pripada štiti od svih zala. On nije sveštenik u pravom smislu reči, kao što ni šamanizam nije poseban oblik religije; da to jeste onda bi ovaj svuda gde se sreće (a sreće se na svim kontinentima) nosio sa sobom istu sliku sveta, što nije slučaj.


Add to cart


Written by the same author: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića