Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Шаманизам и архајске технике екстазе

Натраг

Le Chamanisme et les techniques archaiques de l’e
Аутор Елијаде, Мирче / Eliade, Mircea
Област антропологија
Библиотека Theoria
Датум објављивања 29.11.1990.
Формат 22.5 x 14
Тежина 470
Број страна 365
Цена 3000дин / 28.57€
Повез Меки
Писмо Латиница
ИСБН 86-7543-010-8
Преводилац Zoran Stojanović

У овој студији појава шаманизма представљена је из перспективе опште историје религија. Наравно, није искључен ни социолошки нити психолошки приступ. Историјска подлога ту је да синтетизује сва посебна истраживања. Аутор се не ослања на проучавање само једне струје шаманизма, већ истражује више њих: сибирски, северноамерички, јужноамерички, индонезијски, океанијски... Такође, пише и о архајским техникама екстазе и магији.

 

У предговору за ову студију, под насловом У свету архајског човека , Зоран Стојановић на најсажетији начин описује појам шаманизма:

 

Шаманизам се темељи на психофизичком дуализму, на схватању да душа може за извесно време да напусти тело а да се то не одрази фатално на људску јединку. С друге стране, шаманизам подразумева расцеп у крилу светога, што значи, уз добре, појаву и злих духова а тиме и потребу да се заједница заштити од њих. Шаман је тај који кроз врло сложену и тешку иницијацију стиче дар и вештину, довољно ефикасну, да заједницу којој припада штити од свих зала. Он није свештеник у правом смислу речи, као што ни шаманизам није посебан облик религије; да то јесте онда би овај свуда где се среће (а среће се на свим континентима) носио са собом исту слику света, што није случај.


Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića