Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

O demokratiji u Americi

Natrag

De la democratie en Amerique
Autor Tokvil, Aleksis de / Tocqueville, Alexis de
Oblast sociologija
Biblioteka Theoria
Datum objavljivanja 16.09.2002.
Format 23 x 15
Težina 726
Broj strana 662
Cena 3000din / 28.57€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
ISBN 86-7543-052-3
Prevodilac Živojin Živojnović

Aleksis de Tokvil je, kao mladi francuski aristokrata, došao u mladu naciju da istraži funkcionisanje američke demokratije i društveni, politički i ekonomski život njenih građana, objavljujući svoja zapažanja 1835. i 1840. godine. Briljantno napisano, delo O demokratiji u Americi je mnogo više od opsežne analize jednog društva u određenom trenutku. Ono što će najviše zaintrigirati moderne čitaoce jeste koliko su zapažanja još uvek tačna: o mešovitim prednostima slobodne štampe, zategnutim odnosima među rasama i pretnjama koje demokratijama predstavljaju konzumerizam i korupcija.

Tokvilova predviđanja su toliko tačna, da se čini da on nije samo opisivao američki identitet već je zapravo pomagao da se on stvori.


"Među novim predmetima posmatranja koji su mi za mog boravka u SAD privlačili pažnju, nijedan mi nije toliko pao u oči koliko građanska jednakost. Nije bilo teško otkriti ogroman uticaj koji ta prva činjenica vrši na društvena kretanja; ona usmerava građansku svest, daje izvestan kroj zakonima; onima koji vladaju postavlja nova načela, a građanima uliva svojstvene navike. Ubrzo sam uočio da se uticaj iste te činjenice prostire i daleko izvan političkih običaja i zakona i da građanska jednakost isto tako moćno dejstvuje na građanstvo koliko i na vladu; ona stvara izvesna shvatanja, budi izvesna osećanja, sugerira običaje, a uobličava i sve ono što sama ne stvara." Aleksis de Tokvil


Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića