Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Otkrivanje slobode 1700-1780. Znamenja razuma

Natrag

Autor Starobinski, Žan / Starobinski, Jean
Oblast istorija / istorija kulture
Biblioteka Levijatan
Datum objavljivanja 04.01.2009.
Format 23 x 15
Težina 796
Broj strana 380
Cena 3000din / 28.57€
Povez Tvrdi
Pismo Latinica
ISBN 978-86-7543-172-5
Prevodilac Jelena Stakić

Žan Starobinski (1920–2019), književni kritičar, stručnjak za kulturu XVIII veka, usmerava svoju pažnju i na oblast likovne umetnosti i oblast filozofije mišljenja tokom XVIII veka, u doba evropskog prosvetiteljstva ali i vremena revolucionarne krize, u kojem evropska iskustva poprimaju svoj današnji karakterističan oblik.

 

Proučavajući likovnu umetnost i arhitekturu XVIII veka u Evropi, Starobinski nastoji prikazati umetničke stilove koji su se smenjivali na evropskoj sceni XVIII veka, počevši od baroka i rokoko stila, pa sve do početka moderne umetnosti, koja se počela razvijati sa Franciskom de Gojom. Pored pojedinačnih prikaza raznih umetničkih pravaca, kao i opusa određenih umetnika, Starobinski detaljno piše i o posebnim umetničkim tehnikama i izrazima, te govori o kitnjastom stilu, zatim o tehnici pejzaža i portreta, pa i o raznim pristupima podražavanja prirode.

 

U centru proučavanja jesu francuska i italijanska likovna umetnost i arhitektura, kao predstavnici užurbanih promena, kako u istorijskom, tako i u umetničkom smislu. Takođe, zanimljivi su tekstovi koji govore i o unutrašnjem svetu umetnika, ali i o društvenoj atmosferi, uslovima pod kojima je jedan umetnik stvarao.

 

Tokom XVIII veka, mnogo toga će se promeniti, a pre svega, otvoriće se put ka modernom stilu u umetnosti. Sa velikom pažnjom i posvećnosti detaljima, Starobinski nas vodi na putovanje kroz evropsku umetnost XVIII veka, doprinoseći novom načinu pregleda istorije evropske umetnosti.


Sadržaj         Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića